לעמוד הראשי

עמוד הבית מי אני
 

איך לשמור על רצפת האגן

מאת:

 שרון כהן

(תומכת הריון ולידה)

 אנטומיה:

 האגן בנוי מארבעה קירות ומארבעה מפרקים המאפשרים בדרך כלל תנועה מעטה, שהולכת וגוברת בתקופת ההיריון ומגיעה לשיאה בלידה, הודות לגמישות רקמת החיבור המושפעת מההורמונים פרוגרסטרון ורלקסין.

התנועה של עצמות האגן מושפעת גם מלחצים שלתוך האגן (כמו בזמן מתן צואה) ומחוץ האגן (כגון תנועות מפרקי הירך ועמוד השדרה).

ניתן לחוש בתנועה זו בישיבה ברגליים ישרות, כאשר מניחים את כפות הידיים מתחת לעצמות האגן התחתונות . בהטיית הגוף 90 מעלות קדימה ניתן לחוש בהתרחקות עצמות האגן זו מזו, במקביל לסיבוב הברכיים פנימה. תנועה זו פותחת את מוצא האגן ומאפשרת מעבר קל יותר של ראש העובר. היפוכה, כאשר הגב נשען לאחור – אז ניתן לחוש כיצד מתקרבות העצמות זו לזו, והברכיים מסתובבות החוצה. תנועה זו סוגרת את מוצא האגן ומצרה את המעבר לעובר. בזמן הלידה על העובר לעבור מספר מכשולים - עליו להתאים עצמו למבנה האגן בעזרת: תנועות ראש, ירידה תוך כדי התברגות, ומולדינג (החזקה). במקביל, גם האגן אמור להעניק לו מרחב ולהתאים עצמו לתנועותיו כדי לאפשר לו לעבור דרכו.

 

האגן האמהי ותנוחות בלידה:

תנוחתה ותנועותיה של האישה בזמן הלידה צריכים לתמוך בתנועתיות של העובר ולעזור לו לבצע את המהלך בו ראשו מתברג במקום הנכון ולאפשר לו יציאה.

שכיבה על הגב מנוגדת לכוח הכובד ומונעת מהאישה את האפשרות לשתף פעולה עם עוברה בדרכו החוצה.

אם את רוצה לעזור לעובר לצאת החוצה, קומי, נועי, צרי תנועות לא סימטריות בין רגלייך שיאפשרו לו להיחלץ מההיתקעות ויפנו לו דרך. אישה בלידה המסורתית לא שכבה במיטה אלא הסתובבה. כתוצאה מכך משך לידתה התקצר, העובר לא ישב שעות ארוכות על המפרקים, על כלי הדם, ומערכת העצבים ולא פגע בעצב של רצפת האגן וברקמות החיבור (גידים ורצועות) המחזיקים את האגן ואבריו במקום.

במהלך הלידה האישה לא לחצה בשכיבה על הגב, לא הרימה ראש וכתפיים ולא דחסה בשאיפה בלומה את הרחם עם התינוק אל מחוץ רצפת האגן אלא שמרה על תנוחה זקופה ותלויה, ודאגה לנשוף כדי שהרחם יעלה עם הסרעפת בזמן שהתינוק נסחט מתוכו החוצה! מרגע שהתינוק נולד החלו נשות השבט לדאוג לרך הנולד ולרווחת היולדת.

האישה המסורתית שכבה ונחה במשך שש שבועות, אכלה מזון בריא, קיבלה עיסויים ואפשרה לגוף שלה להתחזק. נשים מודרניות מתעלמות מהטראומה שעברה על גופן והן חוזרות לתפקוד נורמלי מייד לאחר הלידה וכן מקבעות ואף מדרדרות את נזקי הלידה הפיזיולוגיים.

יש לקחת בחשבון שלוקח לעצב שאחראי לתפקודם התקין של רצפת האגן, לא פחות מחודשיים, כדי להתאושש לאחר הלידה הראשונה. כל לידה מאריכה את משך ההתאוששות של העצב. עצב שאינו תקין פוגע ביכולת השרירים למנוע מלחצים תוך בטנים להעמיס על רקמת החיבור. רקמות החיבור המתוחות ממאמץ הלידה ועדיין סופגות באותם הורמוני הריון הגורמים להם להיות אלסטיות, אינן תומכות את האיברים הפנימיים ומצב זה עלול להוביל לצניחת אברי האגן/ או לאי שליטה על השתן/או הצואה. בנוסף לכך דופן הבטן הקדמי רפוי לאחר הלידה ולפיכך אין לצפות משרירי הבטן הרוחביים שיוכלו לחבוק ולקבע את אברי האגן למקומם בשעת ביצוע מאמצים כמו שינויי תנוחה או הרמת תינוק.

 שיקום אורוגינקולוגי: שיקום זה קיים בארץ משנת 1993. מקורו באמצע שנות החמישים, כאשר ד"ר ארנולד קגל, גיניקולוג כירורגי אמריקאי שהכיר בחשיבותם של שרירי רצפת האגן, המציא את הביופידבק כדי לעזור לאישה לזהותם ולשפר את תפקודם.

הטיפול בשיקום נעשה באופן פרטני ומתבצע באמצעות הפניית רופא עם או בלי גיבוי תרופתי. הוא נערך במסגרת סדרת מפגשים בקופות החולים, בתי חולים ומרפאות פרטיות; הביטוח המשלים משתתף בעלותו.

הטיפול כולל שלושה שלבים:

מתן הסבר על הבעיה; לימוד השליטה בשרירים;לימוד חיזוקם על ידי תרגול נכון.

 רצוי שהאישה תלמד לזהות את שרירי רצפת האגן במהלך ההריון ושתלמד לתרגל, כדי שלאחר הלידה התרגול יהפוך לאוטומטי ויזרז את חזרתם של השרירים לתפקוד תקין.

אם לאחר שישה שבועות עדיין יש דליפת שתן או חוסר שליטה על גזים וצואה יש לפנות לרופא מאבחן ולהגיע לשיקום אורוגניקולוגי.

משום כך כה חשובה עבודתה של הדולה - תומכת הריון ולידה.

(מקורות: יהודית שריג, פיזיותרפיסטית, בביה"ח ליולדות ליס, היחידה האורוגיניקולוגית)

לשאלות נא לשלוח לאי מייל:sharonc30@walla.co.il

המון אהבה

שרון כהןמתמחה  בתחום הרפואה המשלימה.

טל' נייד – 0523748202

התמחות הריון ולידה, תינוקות וילדים ברפואה סינית - לפרטים נוספים לחצו כאן

מתמחה בטיפול תינוקות וילדים דרך הרפואה הסינית - לפרטים נוספים לחצו כאן

לכתבות נוספות לחצו:

להיזכר בחיבור הראשוני ברחם ולהתחבר שוב למגע

איך לשמור על רצפת האגן

הריון ולידה

סיפור לידה

סוגיית החום אצל ילדים

דלקת מהי?

דלקות אוזניים

תזונת התינוק

קערות טיבטיות

כניסה לאתר:  http://www.akatar.com/42_SARON1.htm

מוצרי פוראוור: לחצו כאן

שים לב : המידע הנחשף באתר אינטרנט זה אינו מהווה תחליף מכל סוג שהוא לייעוץ ולטיפול רפואי

 

 

 
 
 כל הזכויות שמורות למערכת "הקטר" 2005  
ניצה לוין  טלפקס : 03-9364272

המערכת אינה אחראית לתוכן המודעות הכתבות והתצלומים והם על אחריות המפרסם בלבד